İHTİYAÇ TÜRLERİ


İHTİYAÇ TÜRLERİ
1-      Normatif İhtiyaçlar
2-      Karşılaştırmalı İhtiyaçlar
3-      Hissedilen İhtiyaçlar
4-      İfade Edilen İhtiyaçlar
5-      Önceden Tahmin Edilen ya da Geleceğe ilişkin İhtiyaçlar
6-      Acil İhtiyaçlar
Normatif İhtiyaçlar

Gerçekte olan durum ile nasıl olması gerektiği arasındaki farka normatif ihtiyaç diyoruz. Bu farklar ulusal standart ile karşılaştırılır. Örneğin şu an okuduğum Hacettepe Üniversitesi’nde almış olduğum derslerden geçebilmem için her dersten ortalamamım 50 ve üzeri olması gerekiyor. Eğer 50’nin altında olursa derslerden geçemem.


Karşılaştırmalı İhtiyaçlar

Normatif ihtiyaçlara benzerler. Fakat normatif ihtiyaçtan farklı olarak ulusal standartla değil, kendi gibi gruplarla ya da kitlelerle karşılaştırılır. Örneğin ailemizin bizi sürekli komşu çocuklarıyla kıyaslaması karşılaştırmalı bir ihtiyaçtır.


Hissedilen İhtiyaçlar

Kişisel ihtiyaçlardır. Kişinin sahip olduğu yetenek başarısı ve performansı ile kendisinden beklenen arasındaki farktır. Örneğin matematik dersinin ilk sınavından zayıf not alınca bu dersten çalışmaya ihtiyacının olduğunu hissetmek hissedilen ihtiyaçtır.


 İfade Edilen İhtiyaçlar

Hissedilen ihtiyacın eyleme dönüşmüş halidir. Düşündüğümüz, eksik gördüğümüz ihtiyaçları uygulamaya geçirdiğimiz kısımdır. Örneğin kendi performansını sınav sonuçlarında iyi görmeyen bir öğrencinin özel hoca tutmak istemesi ve sonucunda tutmasıdır.


 Önceden Tahmin Edilen veya Geleceğe İlişkin İhtiyaçlar

Önceden düşünülen gelecekte oluşabilecek değişikliklerin belirlenmesi ile ilgilidir. Hayatımızda en çok karşılaştığımız ihtiyaç türüdür. Örneğin yeni evlenmiş bir çifti düşünelim bir çocuk yapmak istiyorlar ama bunun için hazırlık yapmaları gerekiyor işte çocuk odası hazırlamak, onun için yatak hazırlamak gibi geleceğe dair hazırlık yapmaları gerekir.




Acil İhtiyaçlar

Birden ortaya çıkıp ciddi sonuçlara sebep olan başarısızlıklarımızdır Örnek olarak, bir bombanın patlaması diyebiliriz. Sonucu bizim başarısızlığımızı ve ihtiyaçlarımızı gösterir. Ölen insanlar, yanan araçlar, yıkılan binalar ve etkili bir güvenliğin olmamasının hepsi bizim başarısızlıklarımızdır. Acil ihtiyaçlar da bu tür durumlarda ve bu tür durumlardan önce ne yapmamız veya nasıl davranmamız gerektiğidir.


KAYNAKÇA:
ogta.net

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretim Tasarımının Tarihsel Gelişim Süreci